Fast-food sau hrana naturala?

75% dintre bolile de de astazi sunt consecinta alimentatiei fast-food, (nutritie nesanatoasa) si a stilului de viata dezordonat. Mai mult, se pare ca alimentele de tip fast-food sunt responsabile de cresterea numarului de persoane obeze.
Obezitatea duce la aparitia afectiunilor cardiace, diabet, artroze si dificultati respiratorii, iar combinatia sadvisurilor cu cartofi prajiti si sucuri favorizeaza ulcerul, produce dereglari de tensiune, atacuri cerebrale si cancer. „Hamburgerii sunt nocivi, in special pentru copii si tineri, care sunt asaltati cu reclame atragatoare si obsedante si sunt mai putin capabili sa selecteze ce e bine sa manance si ce nu. Din cauza grasimilor, consumul zilnic al acestor alimente duce la obezitate si aduce foarte putine elemente nutritive pentru ca prin prajire acestea se distrug“, explica Adriana Beldie, consultant nutritionist Herbalife.

Si reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania sustine ca alimentele de tip fast-food nu sunt sanatoase. Laura Pascu, PR manager in cadrul asociatiei, spune ca produsele au gust bun pentru ca este asigurat de aportul de arome alimentare, care nu sunt altceva decat compusi chimici ce devin extrem de periculosi daca sunt consumati timp indelungat. Una dintre cele mai periculoase arome alimentare folosite pe scara larga in prepararea alimentelor servite in fast-fooduri este glutamatul monosodic (E 621). „Specialistii sustin ca aceasta aroma este una dintre cele mai cancerigene substante, ca este responsabila pentru leziunile cerebrale, ataca sistemul nervos, vederea, provocand infarcturi si, imediat dupa ce este consumata, migrene si crampe“, ne-a declarat Laura Pascu.

Toxinele din cartofii prajiti
Prin prajire, cartofii degaja o substanta toxica, numita acrilamida. Cercetatorii au aratat ca un consum prelungit de acrilamida poate duce la distrugerea nervilor. Conform studiilor facute pe animale, substanta poate afecta fertilitatea masculina si poate duce chiar la aparitia cancerului. Potrivit Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor, „acrilamida este rezultatul reactiilor chimice datorate prelucrarii alimentelor la temperaturi inalte si poate provoca mutatii genetice si anomalii cromozomiale in celule si hematii“.

O alta problema este ca produsele nu sunt atat de proaspete cum par. « Nimeni nu sta sa curete cartofii in spatele tejghelei si nici puiul sau vitelul nu sunt taiati pe loc. Inainte de a ajunge pe masa, in fata noastra, alimentele sunt deshidratate, congelate sau imbuteliate, procese care fura atat valorile nutritive, cat si gustul natural al mancarurilor“, ne-a declarat Laura Pascu. Pentru a face ca alimentele sa arate chiar mai bine decat arata in mod normal, vanzatorii folosesc coloranti care afecteaza digestia, iar copiilor le provoaca stari de agitatie si incapacitate de concentrare.

Mancare tratata cu 11 tipuri diferite de chimicale
In publicatia chiliana „Nuevo Extremo“ a fost prezentat, in urma cu doi ani, un studiu despre produsele de la McDonald’s: „Mancarea de la McDonald’s contine o dieta bogata in grasimi animale, zaharuri si sare sodiu), scazute in fibre, vitamine si minerale.

Zicala «mancare rapida» este in realitate «mancare oribila», facuta special pentru a crea un ritual de consum care incearca sa ascunda proasta calitate a mancarii servite. Hamburgerii contin 48% apa si salatele sunt tratate cu 11 tipuri diferite de chimicale pentru a fi mentinute verzi si crude pentru mult timp“. De asemenea, „tehnicile publicitare folosite de McDonald’s sunt orientate catre copii, care raman impresionati de culorile si ambientul de circ cu care sunt intampinati la intrare“.

Mai sanatosi fara prajeli
Sanatatea noastra depinde in mare masura de hrana zilnica. Cu cat alimentatia este mai sofisticata, mai industrializata, cu atat este mai nociva si mai toxica. Procesul de digestie este unul din cei mai mari consumatori de energie, fie ca ne place sau nu sa recunoastem acest lucru. Dupa o masa copioasa apare o stare de somnolenta, nivelul de energie scade iar organismul se concentreaza pe prelucrarea alimentelor si uneori chiar pe anihilarea “toxinelor”.

Unii oameni se bucura ca au ce manca din belsug, mananca mai mult decat este necesar, dar in timp acest mod de viata duce la obezitate, boli, imbatranire prematura. Merg la doctor, incep sa ia medicamente, care fiind substante chimice vor agresa organismul si vor avea efecte secundare nocive. Scopul hranei noastre trebuie sa fie acela de a oferi organismului elementele nutritive necesare. Cu cat alimentatia este mai apropriata de natura, fara sa fie trecuta prin procesul prajirii, cu atat energia consumata este mai mica.

Avantajele unui stil de alimentatie natural sunt nenumarate: sanatate, energie, echilibru fizic si psihic, tinerete, vitalitate, imunitate. Chiar Hipocrate recomanda atat celor bolnavi, cat si celor sanatosi o alimentatie alcatuita din cruditati bine alese, pentru ca acestea ajuta la eliminarea toxinelor. Astfel se recapata forta vitala pierduta printr-un regim de viata nesanatos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *