Micul dejun sub lupa

La birou, timpul nu ne permite sa mancam asa cum ar trebui si ne multumim cu un sandvis sau gustari reci. Dar sa vedem cum putem reusi sa strecuram in programul nostru incarcat o binevenita pauza pentru micul dejun.

1. La birou
Se intampla foarte rar sa luam micul dejun acasa. Astfel, ajungem sa mancam pe un colt al biroului  prajiturele, covrigi, sandvisuri, produse fast-food sau de patiserie  cumparate de la chiosc. Pentru a evita sa cumparati mancare fast-food, care contine adesea sosuri daunatoare pentru sanatate, este bine sa va preparati de acasa sandvisuri. Sandvisul poate sa contina unt (nu in exces insa), carne de pui rece, sunca din piept de pui sau alt tip de carne, la care sa adaugati o felie de branza, rosii, salata verde sau castraveti murati. Evitati maioneza si ketchup-ul.
Pentru un mic dejun perfect sanatos adaugati un lactat (iaurt, un pahar de lapte sau lapte batut) si un fruct.

    2. La restaurantul firmei sau alt tip de restaurant
La aceste tipuri de restaurante puteti alege intre mai multe feluri de mancare, oferta de branzeturi, lactate si deserturi fiind variata. Orientati-va insa corect, pentru a evita un cumul crescut de grasimi. Evitati pe cat posibil alegerea sosurilor cu maioneza (remoulade), maioneza, ouale
( maximul recomandat este de trei oua pe saptamana) si mezelurile.
Preferati in schimb produsele sanatoase precum lactatele, cerealele, fructele sau chiar o omleta, cu conditia ca aceasta sa nu apara in meniu zilnic.

    3. La fast-food
Nu este imposibil sa aveti parte de un mic dejun sanatos chiar si in acest tip de localuri. Este totusi esential sa alegeti cu grija alimentele consumate si sa variati meniul zilnic. Combinatia hamburger, cartofi prajiti si cola nu reprezinta in mod evident, cea mai buna alegere. Puteti opta insa pentru un meniu format dintr-un hamburger simplu sau un chesseburger insotit de o salata si, ca desert, alegeti o salata de fructe. Incheiati masa cu un pahar de apa plata sau minerala. Daca doriti o bautura dulce, recomandate sunt produsele light.

    4. Produse de patiserie sau pizza.
Acestea   reprezinta piesele de rezistenta ale meniului de dimineata si tocmai acestea sunt cele mai putin recomandate produse. Consumarea acestora este ocazionala? Atunci nu aveti de ce sa va faceti griji. Daca produsele de patiserie apar insa cu regularitate in mesele de dimineata, trebuie sa stiti ca aportul de grasimi este mai mare decat cel al caloriilor, iar in timp rezultatul nefast al acumularii de grasimi devenind vizibil.
Aport caloric la 100 de grame pentru preparatele de patiserie:

pateu cu jambon- 290 kcaloriihot dog – 310 kcalorii
strudel cu fructe – 260 kcalorii
pizza – 200 kcalorii

In concluzie,  alegeti sandvisurile care contin cruditati si nu au maioneza, bine echilibrate din punct de vedere nutritional. Va recomandam sa nu ocoliti rosiile, salata verde, ouale fierte, eventual carnea de pui sau sunca presata. Nu uitati, de asemenea, sa completati micul dejun cu un fruct sau un lactat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *