Muschii pectorali

Muschii pectorali au fost intotdeauna considerati unii dintre cei mai sexi muschi ai corpului unui barbat, iar un barbat cu un piept bine dezvoltat si definit a fost mereu considerat puternic si viril. Pectoralii nu sunt mai putin importanti in cazul femeilor, acesti muschi avand rolul de a sustine sanii si de a determina un aspect echilibrat al partii superioare a corpului.

Aspecte anatomice
Pectoralii reprezinta una din grupele mari de muschi ale corpului uman si fac parte din regiunea antero-laterala a toracelui. Sunt constituiti din pectoralul mare si pectoralul mic. Muschiul pectoral mare este format din trei fascicule si este acoperit pe fata anterioara de tesut celular, muschiul platisma si piele, iar la femei de glanda mamara.

Actiunea sa difera dupa punctul fix in care se afla:   

cand se afla in punct fix pe torace este puternic aductor, mai ales cand bratul este dispus orizontal (coboara bratul ridicat);
cand se afla in punct fix pe humerus intervine in actiunea de catarare, ridicand toracele si odata cu el corpul. Intervine si in respiratie ca muschi inspirator auxiliar.
Muschiul pectoral mic este un muschi toraco-scapular. Actiunea sa este, de asemenea, diferita in functie de punctul fix  in care se afla:
luand punct fix pe torace, coboara umarul in jos si inainte;
daca punctul fix este pe procesul caracoid, ridica coastele si intervine in inspiratie.

Cauzele aspectului inestetic al pectoralilor
Sigur, si in acest caz, lipsa exercitiului fizic, sedentarismul, alimentatia necorespunzatoare sunt factori care determina aspectul inestetic si acumularea stratului adipos. Acest lucru este valabil si pentru doamne, sanii lasati fiind, printre altele, si consecinta unor muschi pectorali slab dezvoltati. In cazul barbatilor poate fi vorba si de o problema hormonala, denumita ginecomastie, care duce la cresterea sanilor, dar extrem de rar se intampla ca un barbat care face sport si duce un stil de viata sanatos sa sufere de aceasta tulburare hormonala.

Muschi pectorali bine definiti si tonifiati
La barbati tonifierea pectoralilor este esentiala pentru un aspect masculin bine conturat. Este important ca si femeile sa-si intretina aceasta parte a corpului pentru o buna fermitate a bustului. Iata cateva sfaturi care, combinate, va vor ajuta sa va tonifiati pectoralii si astfel sa fiti o aparitie placuta pe plaja, in vara ce urmeaza sa vina:

In primul rand trebuie adoptat un regim alimentar care sa duca la scaderea in greutate.
Se impune un program de exercitii fizice fizice pentru intregul corp.
Practicarea sporturilor precum tenisul sau baschetul este de un real ajutor.
Vaslitul este o buna optiune pentru ca solicita intens partea superioara a corpului.
Cele mai folositoare pentru muschii pectorali sunt exercitiile din clasa cardio, care permit elimiarea unui mare numar de calorii in timp scurt, dar si exercitiile de fitness localizate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *